Beveiligde parkings ok, maar hoe dan?

Blog
10-10-2017 | Door Iep van der Meer

Het Europees Parlement wil dat er om de honderd kilometer een bewaakte truckparking komt. Hoe dat er uit gaat zien laat zich raden, want denk maar niet dat je daar gezellig aan kunt schuiven voor een goede schnitzel.

Eerdere initiatieven lieten al zien hoe de overheden denken dit probleem op te lossen, namelijk met heel veel hekken, camera’s en hier en daar een Dixie. Kortom, een hek er omheen en het probleem is opgelost. Het gigantische probleem is namelijk dat het merendeel van de chauffeurs geen geld heeft om fatsoenlijk te eten in een restaurant. Zonder die betalende restaurantbezoekers is de exploitatie van  fatsoenlijke voorzieningen echter niet haalbaar.

Een prachtig voorbeeld van hoe het wél kan is Maasvlakte Plaza in Rotterdam, maar om zo’n restaurant te runnen heb je dagelijks heel veel klanten nodig. Het grote probleem langs de Duitse Autobahn is dat het merendeel van de chauffeurs geen centjes heeft voor een restaurant. Parkeerkosten kunnen vaak nog wel verhaald worden op de opdrachtgever, vooral als er geen alternatief is. Vervolgens gaan die mannen dan in de cabine of naast de trailer een potje koken. Naast het feit dat dit tot levensgevaarlijke situaties kan leiden, bijvoorbeeld als de buurman ADR vervoer doet, brengt dat ook geen omzet in het restaurant. Dat commerciële aspect is heel belangrijk, want zonder omzet is er geen toezicht en zijn er geen voorzieningen.

En verhoogd toezicht op alles wat je maar kunt bedenken is keihard nodig, zo leert de ervaring. Veel chauffeurs uit, laten we zeggen de landen ten Oosten van ons nemen het namelijk niet zo nauw met de spullen van een ander. Keer op keer blijkt dat iedere vorm van voorzieningen die je ze aanbied binnen no time vervuild en gesloopt wordt. Dat houdt in dat je er niet aan ontkomt om bijvoorbeeld na ieder toiletbezoek een schoonmaker de boel te laten inspecteren. Maar ook op de parking moet er constant toezicht worden gehouden op het illegaal koken, diefstal van lading en brandstof en andere wantoestanden. 

Ik ben dan ook heel benieuwd hoe het Europees Parlement dit drama op denkt te lossen. Het zal wel neerkomen op het bouwen van hekken en slagbomen en het instellen van parkeerverboden op alle andere mogelijke plekken. Dat werkt, maar het maakt het vak er alweer niet mooier op. 

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…