Britse TLN wil langere overgangsperiode voor Brexit

Blog
12-05-2020 | Door Tim de Jong

Coronacrisis of niet, de Brexitklucht gaat gewoon door. De Britse TLN, de RHA, heeft de Britse regering verzocht om langer uitstel, omdat vanwege de crisis de Britse vervoerders spreekwoordelijk op hun rug liggen en nu even wat anders aan hun hoofd hebben. Bijna de helft van het Britse vrachtwagenpark zou stil staan als gevolg van het coronavirus. Maar Londen lijkt door te willen zetten.

Volgens de RHA draaien de beste Britse transportbedrijven een marge van welgeteld 2% en staan vele transporteurs op het punt van omvallen. Het betalen van lonen is een reusachtig probleem, er is gewoon geen geld, aldus de RHA. Simpele leningen lossen deze problemen niet op.

De Britse overheid wil een douane-academie opzetten en steekt daar 34 miljoen pond in (bijna 39 miljoen euro). De RHA heeft berekend dat wanneer de Britten eenzelfde soort deal met de EU sluiten als Canada heeft gedaan, er jaarlijks 200 miljoen extra formulieren nodig zijn die moeten worden ingevuld door 50.000 nog op te leiden en aan te stellen douane-ambtenaren. En dan hebben we het nog niet over de extra kosten die dat voor Britse en buitenlandse vervoerders met zich meebrengt. Natuurlijk kunnen formulieren digitaal worden ingevuld, maar dat vereist weer het volgen van cursussen, zowel voor douaniers als voor bedrijven. Volgens de RHA kan een gekwalificeerde douane-ambtenaar dagelijks twintig declaraties per dag verwerken. Dus zijn er 50.000 ambtenaren nodig, die een jaarsalaris zouden moeten krijgen van 30.000 pond. De extra kosten belopen dan dus al anderhalf miljard pond, 1,71 miljard euro. Wie moet die kosten gaan opbrengen, vraagt de RHA zich af.

Onbegeleid

Chauffeurs vinden trips naar Engeland heerlijk, zeker per boot, dan kom je mooi aan je rusturen. Maar het punt is dat verreweg de meeste vracht met onbegeleide trailers die kant op gaat. Dat vereist grote organisatie, zeker wanneer alle lading, het gaat om honderdduizenden trailers per jaar, in zekere zin ingeklaard moet worden. Dit is eigenlijk ondoenlijk en je vraagt je af of die Britten, die nu ook zo hun corona-problemen hebben, in staat zijn de consequenties van hun Brexit-besluit wel binnen de door henzelf gestelde termijn, 31 december aanstaande, afgehandeld zullen hebben. De Britten hebben zo hun eisen aan de EU, maar zijn vijf keer afhankelijker van de EU dan andersom.   

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…