Girteka en Waberer's komen onze kant op

Blog
13-11-2015 | Door Tim de Jong

Vandaag werd bekend dat het Litouwse bedrijf Girteka een belang neemt in het Deense Thermo Transit. De reus en klein duimpje, want Thermo Transit heeft 400 trailers en Girteka heeft er dik 3.000. De omvang van Girteka en die van Waberer's geven aan hoe het wegvervoer in Europa verandert.

Na de Hongaren, die overigens een mogelijke beursgang hebben uitgesteld, komt nu ook Girteka meer de westelijke kant van Europa op. Een teken aan de wand, de meesten van ons hebben al regelmatig trailers van Thermo Transit zien rijden met een trekker ervoor op Pools kenteken.  Girteka neemt een belang van veertig procent in Thermo Transit, wat een 'opstapje' lijkt naar een volledige overname in een later stadium. 

Dat destijds sommige Nederlandse bedrijven deze ontwikkeling voorzagen en alvast vestigingen openden in het oosten van Europa, valt alleen maar toe te juichen, mist dit natuurlijk via de gangbare regels gebeurt er mits dit niet wordt gedaan om chauffeurs uit Oost Europa uit te buiten, Het lijkt erop dat dit in niet al te veel gevallen voor komt, maar extremen blijven altijd.

We zullen ons erop in moeten stellen dat de Nederlandse transportbedrijven op steeds kortere afstanden hun omzet genereren terwijl de Oost Europeanen heersen op de langere afstanden worden. it houdt ook in dat de branche wat kleiner wordt. Dan klinkt het misschien gek dat we straks chauffeurs tekort komen, maar dat is toch een realistische verwachting. Hoe dan ook, grote bedrijven als Girteka, waar dik 7.000 mensen werken en dat een kleine 3.000 trucks op de weg heeft, zijn bedrijven die gewoon hier actief zijn, net als Nederlanders, denk aan een Raben, in het oosten van Europa.    

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…