Girteka kort niet op loon, maar dat kan ook bijna niet

Blog
20-04-2020 | Door Iep van der Meer

Het Litouwse Girteka kwam vorige week in het nieuws omdat chauffeurs dreigden met een staking vanwege het korten van de dagvergoeding. Vandaag meldt het bedrijf dat er niet gestaakt wordt, en dat er niet aan de salarissen wordt gesleuteld. Dat kan ook bijna niet, want dat wordt maar amper betaald.

Een Girteka chauffeur ontving tot nu toe een bedrag van 69 Euro per dag en daarvan was 66 Euro dagvergoeding. Die dagvergoeding wordt nu verlaagd naar 53 Euro per dag. Als je een beetje kunt rekenen dan zie je dat er per dag dus maar drie Euro loon betaald wordt. Girteka kan dan ook vol trots melden dat er niet gekort wordt op het loon, alleen op de dagvergoeding...

Het komt er op neer dat een Girteka chauffeur dat bedrag, dus voortaan die 56 Euro (dagvergoeding plus loon) ontvangt voor iedere dag dat hij onderweg is. Dat is ongeacht wat hij doet die dag. Wachten, rijden of op de boot, iedere dag ontvangt hij het zelfde bedrag. 

Nu zijn er landen zoals Duitsland en Frankrijk waar de chauffeur een verklaring van minimum loon moet kunnen overleggen. Het idee is dat zo’n chauffeur minstens het minimum loon moet ontvangen wat in dat land bij wet verplicht is. Die verklaring hebben de Girteka chauffeurs keurig in hun mapje in de taal van het land waar ze zich bevinden. De tekst die er op staat kunnen ze zelf natuurlijk niet lezen en in feite is dat gewoon keihard valsheid in geschrifte van de onderneming.

Overigens is Girteka niet de enige die dit soort praktijken toepast. In Europees verband zijn de bonden bezig om vooral de instanties en de klanten van de Girteka’s van deze wereld te bewerken. Bedrijven die zich inlaten met vervoerders die er dergelijke praktijken op nahouden zijn namelijk net zo schuldig aan sociale dumping en uitbuiting. 

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…