Honderden banen weg bij vakbond FNV

Blog
29-03-2019 | Door Tim de Jong

Bij vakbond FNV verdwijnt een kwart van alle banen. Daarmee hoopt de bond 16 miljoen euro per jaar te besparen. Dat meldt De Volkskrant.

Niet alleen worden minder mensen lid, het ledenbestand vergrijst bovendien, en gepensioneerde leden betalen nu eenmaal minder contributie. De bond studeert op een plan om het boventallig geworden personeel zo keurig mogelijk te laten vertrekken. Het gaat volgens de krant vooral om ondersteunende kantoorbanen.

Om het tij te keren, wil de vakbond zich meer richten op het verwerven van jongere leden. De plannen van de bond moeten nog langs de 'ondernemingsraad'.

Opvallend

Het is opvallende dat de bond zo moet inkrimpen. De afgelopen tijd is ruim voldoende gebleken wat de functie is van de bonden in de maatschappij. Juist nu er een miljoen vacatures zijn in ons land, een record, moet er nog steeds voor een fatsoenlijk salaris geknokt worden met de werkgevers. Daarbij wordt het chauffeursvak nog steeds ondergewaardeerd. Nog steeds worden banen waarbij je niet veel van huis bent en je je familie elke avond weer terugziet en waarbij je altijd in je eigen bed slaapt, beter betaald.

Dit alles voltrekt zich in een wereld waarbij in geen land  arbeid sneller 'flexibiliseert' lees: het aantal vaste banen afneemt, dan in Nederland. We zijn benieuwd waar dit toe leidt met betrekking tot de overheidsfinanciën, hoe goed die er op dit moment ook voor staan.  Voor de bond wacht de schone taak zichzelf in deze situatie zodanig uit te vinden, dat werknemers hun meerwaarde terugzien in betere welvaart, betere zorg en een goed pensioen. Ik heb de indruk dat werkenden zich het belang hiervan onvoldoende realiseren.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…