Blog
04-07-2019 | Door Iep van der Meer

Tijdens de introductie van de nieuwe Iveco S-Way modellen werd er ook een Magirus editie voorgesteld. Deze speciaal uitgevoerde truck moet de herinnering aan het roemruchte Duitse truckmerk in ere houden en zelfs de Ulmer Toren, ooit het logo van Magirus Deutz staat afgebeeld op de zijkant van de cabine.

Ooit was Magirus Deutz een zelfstandig truckmerk met een behoorlijk marktaandeel. Met name in het segment van de kippers was het een sterk merk en in ons landje was het zelfs marktleider op dat gebied. In 1975 fuseerde Magirus echter met Fiat en Unic waarna Iveco gevormd werd. Later werd daar ook Pegaso aan toegevoegd, net als Ford in Engeland. Met de invoering van de naam Iveco verdween Magirus uit de truckwereld. Overigens bleef motorenbouwer Deutz los van Iveco zelfstandig. Binnen Iveco werd de merknaam Magirus daarna alleen gebruikt voor brandweer opbouwen zoals ladderwagens. 

Grappig is dat de Magirus Deutz modellen met de vierkante neus lange tijd nog door zijn gebouwd in het Italiaanse Bolzano. Dat was eigenlijk alleen voor speciale toepassingen zoals in voor de olie industrie en voor defensie. Het model was volledig dat van Magirus Deutz, compleet met de luchtgekoelde Deutz motoren. Die moest Iveco dus inkopen bij Deutz, want zelf betrokken ze hun motoren bij Fiat Powertrain Technology, FPT.

Nu met de invoering van de nieuwe Iveco S-Way modellen komt het merk dus ineens met een 'Magirus' editie en dat doen ze best slim. Natuurlijk was het niet heel handig om dat roemruchte merk te laten verdwijnen, maar dat was toen. Inmiddels lijken de Italianen zich de marketing waarde van Magirus te erkennen met de invoering van de Magirus editie. Zonder Deutz uiteraard, want er staat gewoon een moderne Cursor Euro-6 diesel of LNG motor in. En het moet gezegd worden: Die S-Way Magirus editie ziet er heel goed uit!

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…