KLM Jumbo Jet slachtoffer van Corona

Blog
20-03-2020 | Door Iep van der Meer

KLM besloot eerder al dat de iconische Boeing 747, ook wel ‘Jumbo Jet’ genoemd, in 2021 uit dienst zou gaan na precies vijftig jaar trouwe dienst. Door de Corona crisis is het nu al over en uit voor de grootste vliegtuigen van KLM.

Volgend jaar zou het precies vijftig jaar geleden zijn dat de eerste Boeing 747 in dienst kwam bij de KLM. Een gepland afscheid bij het vijftig jarige jubileum was prachtig geweest maar de actualiteit van de crisis slaat in de luchtvaart keihard om zich heen. KLM zag zich daardoor gedwongen om nu al afscheid te nemen van de kenmerkende Boeing. Daarmee kun je zeggen dat de Boeing 747 slachtoffer werd van de Corona crisis.

Bij de Boeing 747 zaten de bussinessclass passagiers deels op het bovendek , net achter de cockpit. Je kwam daar via een trap. Voorin op de beneden verdieping was vroeger zelfs nog een eerste klasse maar die is al jaren geleden opgeheven. Met maximaal 408 passagiers en een take off gewicht van 390 ton (!) was de Jumbo Jet in alle opzichten indrukwekkend.

Het afscheid van de ‘Queen of the skies’ is het einde van een tijdperk voor KLM. KLM heeft op dit moment nog tien toestellen van het type Boeing 747 – 400 in de vloot. De helft daarvan is als combi uitgevoerd voor deels lading en deels passagiers.

Daarnaast heeft KLM nog een aantal jongere Boeing 747-400 vrachtvliegtuigen die voorlopig gewoon in dienst blijven. Voor passagiersvluchten valt nu echter voortijdig het doek voor de Jumbo Jet. Officieel staat de laatste vlucht gepland voor 26 maart maar het is niet uitgesloten dat het al eerder over en sluiten is.

                                                             

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…