Blog
20-08-2018 | Door Tim de Jong

Nu de scholen weer beginnen in het zuiden van het land, pleit Veilig Verkeer ervoor om trucks te weren van schoolroutes. Verzekeraar TVM ondersteunt de oproep.

Wanneer we de statistieken moeten geloven, en we rekenen erop dat het hier om serieus onderzoek gaat, vinden er in september twee keer zoveel ongelukken met fietsende scholieren plaats als in andere maanden. Veilig Verkeer zegt dat het om 150 aanrijdingen gaat. Hierbij is overigens niet bekend in hoeveel gevallen het om vrachtwagens gaat> We begrijpen wel dat aanrijdingen met vrachtwagens redelijk ernstig kunnen zijn.

Verzekeraar TVM steunt de actie en wil zelfs een app ontwikkelingen waarmee chauffeurs eenvoudig een omleiding aangereikt krijgen op hun smartphone. Echter het moet nog blijken of het tot zo'n app zal komen.

Eenzijdig

Omdat verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen desgevraagd in het AD zegt dat de oproep van betreffende instanties' nobel' is, maar dat chauffeurs net zulke gewoontedieren zijn als allen andere mensen. Hij voorspelt dat het effect van de oproep gering zal zijn.

BIGtruck ondersteunt uiteraard het initiatief van Veilig Verkeer, maar het is eenzijdig. Al langere tijd komen trucks naar basisscholen om de kinderen te laten zien wat een dode hoek is en wat daarvan kan komen. Oproepen tot veiliger verkeer werken het beste als ook de kinderen en hun ouders meer bewust worden gemaakt. Dat maakt het verkeer nog weer veiliger wanneer kinderen verder opgroeien en weten dat ze in het verkeer ook hun verantwoording moeten nemen, net als de chauffeur.

Laatste blogberichten

Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…
Blog
12-02-2024
Kopie van Geld-1400 (1)

Zijn minimum vrachtprijzen een oplossing?

Oplopende kosten en dalende opbrengsten zijn een groot probleem in de transportsector. Ooit had Nederland 25%…