Vlaanderen wil inklimmen eindelijk strafbaar stellen

Blog
08-06-2020 | Door Tim de Jong

Het lijkt erop, dat na jaren van schade en leed, Vlaanderen het inklimmen in vrachtwagens door zogeheten migranten strafbaar gaat stellen. Al meerdere jaren zijn chauffeurs, die gewoon hun werk doen, eer het zo ver kwam bedreigd en in gevaarlijke situaties geraakt. Tot nu toe was de reactie van Vlaamse overheden echter het sluiten van de parkings, wat de chauffeurs weer voor nieuwe problemen stelde: waar nu te parkeren?

Uit berichtgeving van de Vlaamse partij N-VA (Nieuw Vlaamse Alliantie) blijkt dat hun parlementslid Maaike de Vreese een wetsvoorstel klaar heeft liggen om inklimming strafbaar te stellen. Dit voorstel had natuurlijk al veel eerder ingediend moeten worden. Pas nu blijkt dat zogenaamde ‘transmigranten’ de hekken van parkeerplaatsen langs met name de E40 in Vlaanderen zwaar beschadigen, lijkt er politieke actie te komen. Van een parlementslid, niet van de regering zelf.

De Vreese schrijft dat er bij diverse parkeerplaatsen ernstige schade is ontstaan, niet alleen langs de E40, maar ook langs de E17. Ze noemt specifiek de parkeerplaatsen Rotselaar, Peutie, Kalken en Wetteren. Er bestaat volgens haar al een wet die het binnendringen van havens strafbaar stelt. Deze wet wil ze nu uitbreiden zodat ook parkeerplaatsen langs snelwegen hieronder vallen. De bedoeling is dat  de federale regering het wetsvoorstel overneemt en tot landelijke wet maakt.

Bescherm chauffeurs

Het is de hoogste tijd dat er eindelijk actie wordt ondernomen. Chauffeurs die in Vlaanderen onderweg zijn, betalen tol maar weten niet zeker of ze veilig kunnen parkeren, als de parking al niet afgesloten is. Er gaan duizenden tonnen lading onnodig verloren wanneer er sprake is van inklimmers. Vaak is na zo’n incident de lading niet meer bruikbaar, ik druk me netjes uit.

In Nederland speelt nog een ander probleem. Hier komt het nog te vaak voor dat inklimmers worden ‘heengezonden’ nadat ze zijn betrapt en mogelijk schade aan de lading en of trailer hebben aangericht. Vaak worden ze dan een paar dagen na zo’n incident wederom betrapt. Dweilen met de kraan open en dat moet stoppen!

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…