Voormalig hoogleraar: ‘Vrees voor PFAS ongegrond’

Blog
11-11-2019 | Door Tim de Jong

Biochemicus en voormalig hoogleraar voedingsleer Martijn Katan legt in NRC Handelblad uit dat de vrees voor PFAS,  die op dit moment tot grote economische schade leidt, ongegrond is. Hij doet zijn uitspraken na eigen onderzoek.

Volgens Katan is er weinig tot geen negatief effect, laat staan een kankerverwekkend effect, te verwachten van de PFAS-hoeveelheden in de Nederlandse bodem. “De Gezondheidsraad zei dit zes jaar geleden ook al ongeveer. Een oorzakelijk verband tussen PFAS (PolyFluorAlkylStoffen) en kanker is twijfelachtig”, aldus Katan in het NRC, “zelfs bij mensen die het bij grote hoeveelheden binnen hebben gekregen.” Hij zegt dat dit ook geldt voor zwangere vrouwen en ongeboren kinderen en voor de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen.

Voor mensen is PFAS zo goed als onschadelijk, maar bij ratten kan het leiden tot leververgroting. Katan legt uit dat enkele jaren geleden een chemische fabriek in Dordrecht een type PFAS werd uitgestoten. Ook toen bleek de zorg voor kanker onder de bevolking ongegrond.

Katan zegt dat wanneer de overheid kanker wil terugdringen, een beter beleid tegen huidkanker, meest veroorzaakt door blootstelling aan langdurig zonlicht, meer effect heeft. Ook kanker veroorzaakt door alcoholgebruik is volgend hem effectiever dan de nu ontstane situatie rond PFAS.

Vanaf de kant van BIGtruck hopen we dat de regering snel bij zinnen komt en overgaat tot de orde van de dag. Dan kan de bouw dat ook.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…