Waarheid komt boven in Duits LZV-project

Blog
06-07-2016 | Door Tim de Jong

Nu zelfs de Duitse minister van Verkeer het nut inziet van grensoverschrijdende LZV, lijkt tot in de hoogste regeringskringen doorgedrongen te zijn, dat Duitsland zichzelf al jaren tekort doet door de oortjes te laten hangen naar een inferieure spoorlobby. 

Echt, ik ben dol op treinen. Laatst nog met de Duitse ICE naar Frankfurt geweest, om daar gast te zijn van de VDA, de Duitse RAI. Genoten van het uitzicht en eenmaal thuis was al het werk al af.

Maar wat het Duitse spoor heeft bezield om zo tekeer te gaan tegen de LZV? Het bewijst dat het van goederenvervoer nog steeds geen kaas gegeten heeft. De tak goederenvervoer maakt al jaren verlies. Echter dit is niet de schuld van het wegvervoer, maar van een starre, inefficiënte en klantonvriendelijke organisatie, die niet is gewend om diensten te verlenen.

Dit is echter niet de reden waarom LZV nu ineens in de mode raken in Duitsland. De enige reden is dat men nu al inziet, ondanks forse gewichtsbeperkingen en ondanks dat krap an het halve wegennet in Duitsland is opengesteld voor LZV, er een enorm milieuvoordeel is te halen en de efficiency van het goederenvervoer erdoor wordt vergroot. Er meer ruimte komt op de weg en er zelfs een dempend effect is op het chauffeurstekort.

Allemaal mooie dingen, die telkens weer werden verdoezeld door de Duitse spoorwegen, die de LZV af deden als 'monstertrucks' die het verkeer en dan vooral de veiligheid ontregelden. Hier is niets van waar gebleken. Als het aan de Duitse verkeersminister ligt, mogen LZV grensoverschrijdende ritten gaan maken. Dat is veelbelovend nieuws voor Nederland, Denemarken en de rest van Scandinavië. Hij ziet in dat de LZV een Ecocombi is met meerdere maatschappelijke voordelen, die de veiligheid geen moment in gevaar brengt. 

Het is fijn dat de waarheid nu toch boven tafel komt en dat alle partijen die tegen waren, nu toch bijdraaien. Het is te hopen dat vanaf volgend jaar de LZV die bloemen vanuit Nederland naar Herongen brengt, straks niet meer hoeft te stoppen bij de grens om de LZV te splitsen en met een extra motorwagen op de weg, zijn weg naar de veiling, 300 meter verderop in Duitsland, vervolgt. 

 

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…