Wat zou Paccar zijn zonder DAF?

Blog
03-03-2016 | Door Iep van der Meer

Voor DAF betekende de overname door Paccar een prachtige overlevingskans na het faillissement in 1993. De vrees bestond aanvankelijk dat DAF naar Amerikaans model een soort assemblagefabriek zou worden maar dat pakte heel anders uit!

Amerikaanse truckbouwers kochten in die tijd her en der onderdelen zoals motoren, versnellingsbakken en assen die al naar gelang de voorkeur van de klant in elkaar werden geschroefd. Gevreesd werd dan ook dat dit het einde zou betekenen voor de eigen ontwikkeling van motoren. Hoe anders is dat gelopen, en wat een visie hadden die mannen van Paccar toen al! 

In de loop van de tijd nam de invloed van de Europeanen op de Amerikaanse markt hard toe. Renault kocht Mack trucks, Volvo kocht White en Autocar en Daimler lijfde Freightliner in. Al die bedrijven zochten schaalvergroting en ze begonnen steeds vaker Europese motoren en zelfs complete aandrijflijnen in de USA trucks te bouwen. Gedreven door emissie eisen werd de ontwikkeling van een motor steeds duurder en alleen door schaalgrootte kan er nog goed geld verdiend worden. Paccar, tot de overname van DAF aangewezen op motorenbouwers als Caterpillar, Cummins en Detroit Diesel had nu ineens een eigen motorenbouwer in huis. Dat was maar goed ook want Cat stopte met de truckmotoren en Detroit werd ingelijfd door Daimler en je wilt je Paccar klanten natuurlijk niet een motor laten kopen bij je concurrent.

Met de eigen Paccar MX11 en MX13 motoren konden de merken Peterbilt en Kenworth voortaan de klanten ook een eigen aandrijflijn bieden. Vandaag de dag lijkt dat een voorwaarde voor succes in de USA. 

De vraag wat DAF zou zijn zonder Paccar is al eerder beantwoord, maar andersom blijkt DAF ook van cruciaal te zijn voor Paccar. Een match made in heaven dus eigenlijk, zeker nu de typische Amerikaanse truck wereldwijd steeds meer terrein verliest. Latijns Amerika bijvoorbeeld, ooit domein van de oude Amerikanen is nu vrijwel volledig in handen van de Europese frontstuur trucks. Ook in Afrika en zelfs in Australië winnen de Europese trucks marktaandeel ten opzichte van de klassieke langneuzen uit de USA.

Met DAF heeft Paccar een perfect antwoord voor die landen en bovendien hebben ze met de Paccar Engine een prima eigen krachtbron die de competitie met de concurrenten uitstekend aan kan!

 

 

Meer op Transport&Milieu.nl

Laatste blogberichten

Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…
Blog
12-02-2024
Kopie van Geld-1400 (1)

Zijn minimum vrachtprijzen een oplossing?

Oplopende kosten en dalende opbrengsten zijn een groot probleem in de transportsector. Ooit had Nederland 25%…