CNV Vakmensen wacht op loonvoorstel werkgevers

Nieuws
23-01-2020 | Door Tim de Jong

Tijdens de derde ronde van de CAO-onderhandelingen hebben de drie vakbonden concrete voorstellen gedaan over de op 17 december jl benoemde thema’s: beloning, arbeidsomstandigheden, gezond eerder stoppen met werken en overuren. Werkgevers willen de regeling van de waarde van de vakantiedag aanpassen, meldt CNV Vakmensen.

Eerder stoppen met werken

Werkgevers willen de verplichte tijd voor tijdregeling omzetten in een verplichte individuele spaarmogelijkheid waarin je de overuren boven de 200 uur per 4-weken gaat sparen. Voor elk overuur gaat de waarde van 1,3 uur in je spaarpot. De werknemer kan zelf bepalen wanneer de opgespaarde uren worden opgenomen. Daarbij is er een voorkeur om de gespaarde uren in geld om te zetten en buiten de onderneming te sparen. Het CNV vindt het belangrijk dat een verlofspaarregeling buiten de onderneming wordt gebracht. Het risico dat je bij een faillissement je geld kwijt bent is daarmee opgelost. Maar ook wil de bond een extra bijdrage van de werkgever bij het verlofsparen.

Arbeidsomstandigheden

Werkgevers gaan akkoord met een onderzoek naar rolcontainers. Wel vinden zij dat de opdrachtgevers daar ook bij betrokken moet worden. Van de andere punten vinden werkgevers dat die eigenlijk buiten de onderhandelingen moeten blijven en apart bij de bespreking van de arbocatalogus aan de orde kunnen komen. Het CNV wil afspraken nu in de cao maken en daarna opnemen in de arbocatalogus.

Vakantiedag, ziekengeld

Vanwege de waarde van de vakantiedag is de cao opengebroken en hebben de bonden aanvullende afspraken gemaakt. Werkgevers willen niet het risico lopen dat dit nog keer gaat gebeuren. Om dit te voorkomen willen werkgevers de regeling aanpassen, maar wel budget neutraal. Concreet wordt voorgesteld om alle toeslagen en overuren mee te nemen in de berekening van de waarde van de vakantiedag en voor de hoogte van het ziekengeld. Van de toeslagen en de overuren wordt dan 70% meegerekend in de waarde van de vakantiedag en de hoogte van het ziekengeld. Dus als je 10 overuren per week maakt, tellen 7 overuren mee voor de waarde van de vakantiedag en het ziekengeld en is daarmee vergelijkbaar met de huidige regeling. De overuren die verplicht gespaard worden tellen hierin niet mee, want die heb je in de verlofspaarpot zitten en kun je opnemen wanneer jij dat wil. Het CNV heeft werkgevers gevraagd om dit voorstel uitgewerkt op papier te zetten en ook de berekening dat dit kosten neutraal is.

Voorstel loonsverhoging

Verschillende keren hebben de bonden aan werkgevers gevraagd om met een loonvoorstel te komen, maar ook met een reactie op ons voorstel van een generatiepact. Helaas hebben werkgevers dat nog niet gedaan, zegt het CNV. De vakbonden hebben hierop gesteld dat er de volgende keer echt meer op tafel moet komen om de gesprekken voort te kunnen zetten. “Echt veel opgeschoten zijn we niet en dat is wel teleurstellend”, zegt het CNV. Op 17 februari praten de sociale partijen verder.