DAF CF met FAQ chassis voor Hoefnagel

Geplaatst door

Voor brandstoffenleverancier Hoefnagel ontwikkelde DAF-dealer Verspui samen met opbouwer LAG een unieke vier-assige distributie-auto. Het doel was zoveel mogelijk mee kunnen nemen bij een zo bescheiden mogelijke voertuiglengte.

De nieuwe DAF voor Hoefnagel is uiteindelijk 10,48 meter lang geworden en heeft een laadlengte van 8,5 meter. De DAF heeft een opgewaardeerde vooras van acht naar negen ton. Het triplestel  is luchtgeveerd, de middelste as is aangedreven en mag dus 11,5 ton dragen. De as ervoor komt op acht ton en de sleper op 7,5 ton. Deze beide assen zijn hefbaar.

Maar dat is nog niet het hele verhaal. Het chassis is gebouwd met lagere dwarsligger, wat een innerliner noodzakelijk maakte. De aangedreven as staat op 60-serie banden en de overige assen gaan nog iets lager met 55-serie banden. Op die manier mag de CF, die een motor heeft van 440 pk, toch 22.070 kg meenemen. De aluminium tank is opgedeeld in vijf compartimenten. Op de foto's is te zien dat het geheel op lichtmetalen wielen staat.

De DAF van Hoefnagel is voldoende wendbaar om het veer van Schoonhoven 'te kunnen nemen'.