Duitse spoorwegen eisen half miljard van truck-industrie

Nieuws
30-09-2019 | Door Tim de Jong

De Duitse spoorwegen, het Duitse leger en nog enkel Duitse overheidsbedrijven eisen een half miljard euro van de truck-industrie. Het spoor verwijt de truckbouwers dat ze teveel berekend hebben voor trucks die het Duitse spoor, het leger, e.d., tussen 1997 en 2011 in gebruik hebben genomen.

Volgens het Duitse persbureau DPA is de claim zorgvuldig voorbereid en is de schade nauwkeurig door experts doorgerekend. Een groep van instanties waaronder de Bundeswehr heeft de gegevens over de aanschaf van trucks over de periode waarin het truckkartel actief was, doorgeschoven naar het spoorbedrijf, dat nu met een gezamenlijke claim komt.  “De truck-industrie moet zijn verantwoordelijkheid nemen”, aldus de spoorwegen en de Bundeswehr. “We staan open voor een gesprek om tot een passende oplossing te komen.”

In de periode 2016-2017 legde de Europese Commissie de truckbouwers boetes op van in totaal zo’n vier miljard euro, omdat ze illegaal prijs-informatie met elkaar hadden gedeeld. Daimler betaalde met bijna een miljard euro het hoogste boetebedrag.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
19-07-2016
Euvlag.gif

Megaboete voor truckbouwers

In het onderzoek naar kartelvorming binnen de truckwereld hebben een aantal merken waaronder DAF Trucks een schikking getroffen.…
Nieuws
03-02-2022
Scania_hoofdgebouw_LR.jpg

Scania moet kartelboete alsnog betalen

Europese rechters hebben geoordeeld dat Scania de opgelegde boete vanwege kartelgedrag alsnog gewoon moet betalen.…
Nieuws
18-10-2019
Acea-trucklineup.jpg

Truckkartel: Claim van vier miljard in voorbereiding

Volgens radiozender BNR kunnen vrachtwagenbouwers een claim van vier miljard euro vanuit Nederland…