FNV: 'Boete voor Brinkman stelt niets voor'

Nieuws
17-01-2018 | Door Tim de Jong

FNV Bondgenoten heeft na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur het rapport ingezien dat de Inspectie heeft opgemaakt na invallen bij transportbedrijf Brinkman in Emmen. Wellicht komt Brinkman weg met een sterk gereduceerde boete.

In een uitzending van EénVandaag legt FNV-voorman Edwin Atema uit dat in het Inspectierapport over Brinkman een reeks van misstanden wordt gesignaleerd die duidt op het willens en wetens structureel ontduiken van wettelijke voorschriften. Ook het voeren van administratie doet Brinkman niet of niet goed en de CAO werd omzeild.

De FNV heeft uitgerekend dat op basis van inspectierapporten over Brinkman het bedrijf zich schuldig zou hebben gemaakt voor een bedrag aan 356.000 euro aan misdrijven en maar liefst 560.000 euro aan waarschuwingen te hebben betaald. EenVandaag heeft inzage gehad in de stukken van de inspectie.

Fors lagere boete

Maar zo diep zal het transportbedrijf waarschijnlijk niet in de buidel hoeven tasten. Dat komt omdat het beleid bij de ILT is  om opgelegde boetes fors naar beneden bij te stellen als een bedrijf bijvoorbeeld voor het eerst tegen de lamp loopt. Hierdoor zal Brinkman waarschijnlijk maar 61.500 aan boete hoeven te betalen.

 Edwin Atema van de FNV vindt het echt onbegrijpelijk dat een bedrijf als Brinkman er met zo’n lage boete van afkomt. “Dit soort boetes zijn echt een lachertje, daar liggen ze niet wakker van bij dit soort bedrijven. Terwijl hier echt om een bedrijf gaat die lak heeft aan de regels en personeel stelselmatig uitbuit.”

Ook zegt Atema dat de kans dat transportbedrijven als Brinkman tegen de lamp lopen heel klein is. “De pakkans is echt enorm laag. Bij dit bedrijf kwam bijvoorbeeld in 5 jaar tijd maar 1 keer een inspecteur langs. En dan hebben ze beet en komt een bedrijf er zo makkelijk van af.”

 Ook hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp verbaast zich over de hoogte van de boete die Brinkman waarschijnlijk krijgt opgelegd. “Het gaat hier om ernstige schendingen van de rust en rijtijdenwet, dus ook om verkeersveiligheid. Zo’n boete werkt dan niet bepaald afschrikwekkend voor zo’n bedrijf.”

De raadsvrouw van Brinkman reageert tot slot: "Er is op dit moment sprake van een zienswijze procedure bij de ILT, hetgeen betekent dat de zaak nog in behandeling is. Brinkman BV wil nog extra informatie en stukken aanleveren in deze procedure", aldus advocaat Haarsma.

Wie de reportage van EenVandaag terug wil kijken: klik ">hier. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
18-02-2020
IEP_4075-1400.jpg

Inspectie SZW deelt boete uit aan 'Litouws' bedrijf

Een Litouws transportbedrijf heeft van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid een boete gekregen…
Nieuws
27-09-2016
BAG-busje-LR.jpg

BAG: 'Gerommel met 1 op de 4 tachografen'

In Duitsland is verbijsterd gereageerd op de vaststelling dat er met één op de vier tachografen van trucks op…
Nieuws
20-08-2018
Dashboard_gedemonteerd.jpg

ILT treft tachograaf aan zonder rijtijd

Onlangs haalde de Inspectie een vrachtwagen van de weg voor controle. Het bleek dat de tachograaf geen enkele rijtijd…