Plannen nieuwe rij- en rusttijdenwet vallen slecht

Nieuws
03-04-2017 | Door Tim de Jong

Eerste ontwerpschetsen voor vernieuwing van de rij- en rusttijdenwet, lijken er volgens betrokkenen op dat sociale dumping makkelijker wordt gemaakt en dat het chauffeursvak onaantrekkelijker wordt.

Over twee maanden komen de definitieve voorstellen naar buiten voor een vernieuwing van de rij- en rusttijdenwet. Opvallend uit het voorstel is dat het mogelijk zou moeten worden om een chauffeur uit een land met lage lonen, negen dagen te laten rijden in een land dat hogere minimumlonen hanteert. De Belgische vakbond en de Nederlandse SP willen hier niets van weten. Zij zeggen dat hiermee sociale dumping gelegaliseerd wordt.

Verder wordt de betaling per kilometer niet meer toegestaan. Dit is een betaalwijze die bij veel Oost Europese chauffeurs en bedrijven voor komt. De verplichte rust van drie kwartier na vier en een half uur rijden mag worden opgeknipt in drie rustpauzes van een kwartier. Ook de wekelijkse rust van 45 uur mag worden opgeknipt. Daardoor zijn dus meer rij uren toegestaan.

De SP zegt in een reactie dat ze aanscherping van de cabotagewet mist, alsmede maatregelen tegen postbusfirma's. De SP spreekt van een verslechtering van de wet, van gelijk loon, gel;ijk werk is volgens de SP geen sprake. Volgens de partij is de Eurocommissaris gezwicht voor de druk van de grote transportbedrijven.

Een en ander is nog niet definitief en we denken bij BIGtruck niet dat de landen die nu werk maken van het bestrijden van sociale dumping, met de voorstellen zullen instemmen. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
19-07-2017
Chauffeurshotel.png

Wordt dit je nieuwe weekendverblijf?

Wanneer je straks 45 uur weekendrust moet maken in den vreemde en je mag niet in je cabine verblijven, dan kan het…
Nieuws
31-05-2018
Weekendrust_nunspeet_LR.jpg

Tweede Kamer tegen verruiming cabotage

Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer wil niet dat er meer mogelijkheden voor cabotage komen, zoals…
Nieuws
26-05-2017
Duitsland-parkeren_LR.jpg

Duitsland verbiedt weekendrust in cabine

In navolging van Frankrijk en België, stelt Duitsland per vandaag een verbod in op het doorbrengen van de 45 uurs…