Spectaculaire ladingdiefstallen in het TAPA-rapport

Nieuws
23-10-2020 | Door Tim de Jong

Coronacrisis of niet, volgens veiligheidsinstantie TAPA is er in het eerste half jaar van 2020 voor 85 miljoen euro aan lading gestolen. Een al dan niet gedeeltelijke lockdown hielp er niets tegen, integendeel. Er werden ook ladingen medische spullen gestolen, die betrekking hebben op de pandemie.

‘TAPA’ staat voor Transported Asset Protection Association  en deze club registreert ladingdiefstallen in Europa en het midden oosten. Het gaat daarbij niet alleen om trucks, maar ook om treinen, schepen en vliegtuigen. Volgens TAPA valt op dat er nauwelijks nog ad hoc ladingdieven actief zijn. De meeste schade wordt veroorzaakt door de georganiseerde misdaad. TAPA heeft enkele spectaculaire diefstallen op een rijtje gezet.

In maart dit jaar, toen corona overal oprukte, werd er een lading desinfecteermiddel gestolen in een Zweeds dorpje. In Moskou verdwenen dozen met mondkapjes en in het Noorse Bergen verdwenen medische handschoenen en schorten. Ook in Frankrijk verdwenen gezichtsmaskers.

Top 10 miljoenendiefstallen

De medisch gerelateerde diefstallen zijn klein bier vergeleken met de grote klappers die criminelen maakten. Zo werden bij een overval op een vrachtwagen in het Britse Nuneaton computers en laptops gestolen ter waarde van 8,7 miljoen euro. De diefstal in Spanje van 50 trucks had volgens TAPA een waarde van 5 miljoen euro. Het was een streek van een rivaliserend transportbedrijf, zo bleek later. Al snel had de Guardia Civil de eerste zeven trekkers weer te pakken, ondanks dat die waren voorzien van een valse nummerplaat. Een lading sigaretten werd gestolen in het Britse Daventry, waarde 3,3 miljoen euro. Opvallend in dit rapport zijn vele diefstallen in Engeland. Daarbij ging het ook om dure kleding, cosmetica en machine-onderdelen. 

Schiphol

Ook in Nederland blijft het opletten geblazen. TAPA rapporteert in ons land zes ladingdiefstallen die bij elkaar een waarde van 4,2 miljoen euro vertegenwoordigen. Een lading smart watches springt eruit met een waarde van 530.000 euro die werd gestolen op Schiphol.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
24-04-2017
Europol.jpg

Europol rolt bende ladingdieven op

Begin april werden zes ladingdieven op heterdaad betrapt, nu heeft Europol een internationale bende van 28 man opgerold.…
Nieuws
12-07-2021
politie_oss_koffiecapsules.jpg

Ladingdief in de kraag gevat bij Nistelrode

De politie van Oss werd getipt door een collega die geen dienst had, maar die toch de moeite nam om zijn werkende…
Nieuws
13-12-2018
ladingdiefstal.jpg

Opnieuw meldingen rijdende berovingen: wees alert

TLN en de politie ontvangen signalen over criminelen die proberen rijdende vrachtauto’s open te breken.…