Tatra Phoenix voor Dé-Gé Ommen

Geplaatst door

Transportbedrijf Dé-Gé uit Ommen, onderdeel van de Dunnewind Groep, heeft de eerste Tatra Phoenix van Tatra dealer Sent Waninge afgeleverd gekregen. Dé-Gé werkt als transportbedrijf in het losgestort in de breedste zin van het woord, van asfalt tot baggerslib.

De nieuwe Tatra Phoenix 8x8 is voorzien van de 480 pk sterke Paccar MX13 krachtbron in combinatie met de ZF Traxon versnellingsbak.  De 8x8 is dankzij de uitgekiende asopstelling goed voor vier keer 11,5 ton, oftewel 46 ton GVW. Die asopstelling, compleet met het sturende wide-spread tandemstel wordt af- fabriek geleverd. De Tatra hoeft dus niet langs een ombouw specialist waardoor de levertijd belangrijk verkort wordt. Het Tsjechische Tatra maakt gebruik van een uniek chassis waarbij een centrale koker als basis fungeert. Alle wielen zijn onafhankelijk geveerd en voorzien van luchtvering. Bij deze 8x8 is alleen as drie star gemonteerd. De andere drie assen zijn gedwongen gestuurd voor optimale wendbaarheid en zo weinig mogelijk verstoring van de ondergrond.

Bijzonder is dat deze Tatra voorzien is van 445/75r22,5 wielen met banden als enkele montage rondom. Dit resulteert in een bijzonder laag eigen gewicht en daardoor een hoog laadvermogen. Het chassisgewicht is 12.700 kilo en met de 20,5 kuub Vossebelt opbouw is dat 18.200 kilo. Daarmee resteert een netto laadvermogen van ruim 27 ton. Sent Waninge is officieel Tatra dealer en onderdeel van Tatra Nederland.