Vakantiegeld: Eenmalig 750 euro, of...?

Nieuws
21-02-2019 | Door Tim de Jong

Wat leek op een ingrijpende kwestie, waarbij elke chauffeur zeker vijf jaar vakantiegeld betaald zou moeten krijgen over zijn overuren, loopt af met een sisser: de bonden stellen hun leden voor de keus om nu eenmalig 750 euro te accepteren als compensatie, of je gaat via je vakbond of advocaat naar de rechter om het volle pond terug te vorderen. Daarbij moet je eerst heel wat huiswerk doen.

Structureel kregen chauffeurs jarenlang minder vakantiegeld betaald dan waar ze recht op hadden, omdat bij de berekening de gewerkte overuren niet werden meegerekend. Nu dit openbaar is gemaakt door het CNV mag de chauffeur zelf gaan bewijzen aan de hand van loonadministratie van de afgelopen vijf jaar, in hoeverre hem of haar tekort is gedaan. Dus zelf bewijzen dat je over je overuren nog vakantiegeld tegoed hebt.

Wanneer een dief je huis heeft leeggehaald wil de rechter de dief pas straffen wanneer jij hebt aangetoond dat je spullen kwijt bent. De bonden zeggen: 'Met werkgevers viel niet te praten over een compensatie met terugwerkende kracht over de afgelopen vijf jaar.'  Vervolgens zegt de bond dat 'iedereen' nu zelf maar moet beslissen wat hij of zij doet met dit 'resultaat'.

Het is een aanfluiting hoe dit loopt en de bonden valt een slappe houding te verwijten. De werkgevers behoren in een normale wereld met hun chauffeurs te gaan bekijken om hoeveel geld het gaat. Van hen behoort het initiatief te komen, zij hebben die administratie zo liggen. Dit had natuurlijk nooit en te nimmer zo mogen gebeuren. Chauffeurs is jarenlang tekort gedaan en het is maar de vraag of uiteindelijk recht zal worden gedaan.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
09-11-2017
Actie3.jpg

CNV standpunt maakt discussie los

De brief die vakbond CNV eerder deze week uitstuurde waarin werd bedongen dat chauffeurs ook vakantiegeld mogen ontvangen…
Nieuws
29-03-2018
Actie3.jpg

FNV volgt CNV in vakantietoeslag claim

Vakbond FNV volgt collega vakbond CNV inzake de claim van vakantiegeld. Het CNV start proefprocessen tegen twee…
Nieuws
19-09-2018
CNV_vlag.jpg

CNV: Doorbraak in vakantiegeld kwestie

Vakbonden en werkgevers in de transportsector hebben vandaag afspraken gemaakt over een langslepende kwestie: het…